Wanneer einde van het vaarseizoen nadert en de boot in de stalling gaat. Om straks in het voorjaar weer direct te varen zonder problemen hebben we een checklist gemaakt van aandachtspunten voor de stallingperiode..

Einde vaarseizoen voor dieselmotoren:

 

1)Brandstof systeem

Diesel boten.

Tijdens opslag; voeg een conditioner aan de brandstof toe, Bardahl BDC en Yachticon Diesel lange termijn conserveringsmiddel zijn hiervoor veel gebruikte producten.

Voeg het additief aan de diesel toe en vul de brandstoftank volledig met brandstof af. De kans op condens blijft dan beperkt tot het minimum. Zo is er nagenoeg geen ruimte voor condens om schimmels en bacteriën te  ontwikkelen.

Controleer of er water in de dieseltank zit. Indien water aanwezig voeg BDC toe om waterophoping tegen te gaan of  Grotamar 71 als er zwarte puntjes (beginstadium bacterie groei) ontstaan aan de randen in de brandstof tank.

Benzine motoren:

Voor de benzinetank is de procedure vrijwel gelijk alleen dient hiervoor een ander additief gebruikt te worden. Bardahl Fuel stabillizer is hier uitermate geschikt voor. Zorg bij beide brandstoffen dat je de vulopening van de brandstoftank goed afsluit.

2) Rubbers

Spuit rubbers in met een Silicone Spray. Hiermee voorkom je het uitdrogen van rubbers. Bardahl Silicone Lube Spray 

3) Cabriokap of dektent

Heeft jouw boot een dektent? Dan is deze goed te reinigen met Sjippie Cabrio & doek reiniger, spuit deze vervolgens in met een goed impregneer middel b.v. Bardahl Waterproof Spray of Yachticon Impregneermiddel. Hiermee bescherm je de denktent tegen vuil en vocht.

4) Reinigen

Om de boot goed te reinigen heeft Bardahl Delta Clean BIO. Een organische reiniger (biologisch afbreekbare reiniger) waarmee je alle aanslag op de boot en motor eenvoudig verwijdert. Inspuiten, 10 minuten laten inwerken en daarna is het eenvoudig om met een spons het vuil te verwijderen.

Het onderwaterschip is vaak wat lastiger te reinigen, wanneer de boot het hele seizoen in het water heeft gelegen is er veel aangroei en kalkafzetting, Sjippie onderwaterschipreiniger is ontwikkeld om dit vuil eenvoudig te verwijderen. met Yachticon Anti pokken vet voorkom je weer aangroei in het komend seizoen.

5) De Koeling

Bardahl Coolant Winter storage of Yachticon voorkomt bevriezing van alle interkoelsystemen aan boord van ieder schip. Dit product is biologisch afbreekbaar, niet giftig en bevat anti roest bestanddelen, werkzaam tot -35°C. Beschermd metalen en legeringen in uw installatie tegen corrosie.

6) Watersystemen

Om bevriezing van het drinkwatersysteem en toilet te voorkomen is er Concentrated Zitrec Drinkwater Antifreeze NSF HT1 en Yachticon drinkwater antivries deze producten voorkomen bevriezing van het drinkwatersysteem, watertank, waterleidingen en toilet tijdens de winterstalling. 

7) Smeerpunten

Loop de smeernippels na met vet voor buitenboordmotoren. Heb je een inboard motor vul dan het automatisch smeersysteem en het schroefas koker smeersysteem bij met b.v. Bardahl Universal Shipping Grease.

8) Motorolie

Olie verversen. Wij adviseren om aan het einde van het vaarseizoen de olie te verversen. Op deze manier krijgen de in de oude olie ontstane zuren geen kans krijgen om de motor aan te tasten. Het door de olie verzamelde vuil krijgt geen kans neer te slaan op de motoronderdelen. Vergeet daarbij ook het oliefilter niet te vervangen.

9) Ventilatie en vocht

Om de kajuit of de kuip onder de dektent vocht vrij te houden kan je prima een ontvochtiger van yachticon gebruiken.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb