Om je kampeerauto winterklaar te maken hebben we een winterchecklist gemaakt. Dit maakt het eenvoudig de camper in topconditie te houden als je er in de winter niet in rijdt. In het voorjaar kunt je dan weer volop genieten van jouw huis op wielen!

1) Motorisch.

Raadzaam is om aan het einde van het kampeerseizoen de olie te verversen. Op deze manier krijgen de in de oude olie ontstane zuren geen kans krijgen om de motor aan te tasten. Het door de olie verzamelde vuil krijgt geen kans neer te slaan op de motoronderdelen. Vergeet daarbij ook het oliefilter niet te vervangen.

2) Brandstof in geval van diesel.

Tijdens opslag; voeg een conditioner aan de brandstof toe, Bardahl BDC en Yachticon Diesel lange termijn conserveringsmiddel zijn hiervoor veel gebruikte producten.

Voeg het additief aan de diesel toe en vul de brandstoftank volledig met brandstof af. De kans op condens blijft dan beperkt tot het minimum. Zo is er nagenoeg geen ruimte voor condens om schimmels en bacteriën te  ontwikkelen.

Controleer of er water in de dieseltank zit. Indien water aanwezig voeg BDC toe om waterophoping tegen te gaan of  Grotamar 71 als er zwarte puntjes (beginstadium bacterie groei) ontstaan aan de randen in de brandstof tank.

Voor benzine motoren:

Voor de benzinetank is de procedure vrijwel gelijk alleen dient hiervoor een ander additief gebruikt te worden. Bardahl Fuel stabillizer is hier uitermate geschikt voor. Zorg bij beide brandstoffen dat je de vulopening van de brandstoftank goed afsluit.

3) Spuit rubbers in met een Silicone Spray.

Hiermee voorkom je het uitdrogen van rubbers. Bardahl Silicone Lube Spray.

4) Heeft jouw camper een luifel?

Dan is deze goed te reinigen met Sjippie Cabrio & doek reiniger, spuit deze vervolgens in met een goed impregneer middel b.v. Bardahl Waterproof Spray of Yachticon Impregneermiddel. Hiermee bescherm je de luifel tegen vuil en vocht. 

5) De camper goed reinigen.

Bardahl car shampoo BIO is een ideale reiniger, organische en (biologisch afbreekbaar) waarmee je alle aanslag op de camper of caravan eenvoudig verwijdert. Inspuiten, 10 minuten laten inwerken en daarna is het eenvoudig om met een spons het vuil te verwijderen.

Een polyester opbouw is vaak wat lastiger te reinigen, na een seizoen in de buitenlucht een kalkafzetting ontstaan, deze is eenvoudig op te lossen met Sjippie onderwaterschipreiniger, ontwikkeld om dit vuil eenvoudig te verwijderen. 

6) Drinkwater systemen en toilet.

Om bevriezing van het drinkwatersysteem en toilet te voorkomen is er Bardahl Concentrated Zitrec Drinkwater Antifreeze NSF HT1 en Yachticon drinkwater antivries deze producten voorkomen bevriezing van het drinkwatersysteem, watertank, waterleidingen en toilet tijdens de winterstalling.

7) Bandenspanning

Wij adviseren bandenspanning te verhogen met ongeveer 1 bar, zo voorkomt je vlakke kanten door het stilstaan en heeft u in het voorjaar geen onbalans in de banden. Het beste advies is om de kampeerauto op blokjes te zetten, om zo de druk op de aslagers weg te nemen.

8) De accu

Het is aan te raden om uw accu aan een druppellader te koppelen als u de motor voor lange tijd niet gebruikt (bijvoorbeeld in de winter). Daarbij wordt gezorgd dat de accu in goede (lees: geladen) conditie blijft. Indien u dit niet doet loopt de accu langzaam leeg en gaat deze minder lang mee. een ouderwetse loodaccu gaat zelfs bij volledige ontlading na korte tijd kapot.

9) Houdt het interieur van de auto goed vochtvrij

Dit voorkomt muffe luchtjes. je kunt dit realiseren door de ramen van uw auto op een kiertje te zetten tijdens de stallingsperiode.

Of nog beter legt een vochtvreter in de camper. Zo voorkomt u vocht en muffe lucht in de bekleding.

Maak jouw eigen website met JouwWeb